Warszawa - Jastrzębia Góra. Autostradą czy 7-ka?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

klekocix, no to teraz dobrej pogody życzę, bo ostatnio nad polskim morzem najpiękniej niestety nie jest.
    Czarny Elegance

Komentarz

• sebastian7905
      RS
      • 2009
      • 3488
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

klekocix, widzisz mówiłem autostradą
      p.s. dziś też pół dnia tam spędziłem
      Sebastian
      Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
      Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
      Była Black ELEGANCE by sebastian7905
      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Wally
        RS
        • 2012
        • 3790
        • Volkswagen

sebastian7905, na autostradzie czy w JG :diabelski_usmiech :wink:
        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

sebastian7905, jutro ja będę spędzał kilka godzin w JG :diabelski_usmiech

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• klekocix
            Rider
            • 2010
            • 479
            • Octavia I combi (1U5)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Kolego mirek_p11, w takim razie wypatruj wiśniowej O1 kombi z lepką na lewym tyle
            Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• sebastian7905
              RS
              • 2009
              • 3488
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Wally
              sebastian7905, na autostradzie czy w JG :diabelski_usmiech :wink:
              W JG
              Sebastian
              Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
              Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
              Była Black ELEGANCE by sebastian7905
              Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9942
                • Ford

w temacie: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...html#LokWawTxt
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Waśka
                  Rider
                  • 2013
                  • 552
                  • Mitshibishi

siódemką jedzie się bez nerwów, o wiele mniejsze spalanie niż takie, jakie trzeba wycisnąć z samochodu żeby nakładanie drogi autostradą miało sens. wyjazd w godzinach rannych (np ok 7 i pierwszy korek ma się dopiero na obwodnicy 3 miasta, który zresztą objeżdża się przez Chwaszczyno i Krokową, pokazując zgięty łokieć tym co katują sprzęgła w upale przez 4-5 godzin aż do Władka
                  powrót nocny A1 to porażka. na prawym pasie tiry 95 czy ile km/h, na lewym miłośnicy najeżdżania na zderzak przy 140 km/h świecący w oczy źle wyregulowanymi ksenonami (po ch*a one w ogóle są?). siódemka w tym czasie jest stosunkowo pusta, jedzie się bez nerwów i z rozsądną prędkością. przy 90-120 km/h jedzie się 1-1,5 h dłużej niż autostradą i to wszystko. i jest się gdzie zatrzymać na kawę czy rozprostowanie nóg.
                  może z Łodzi autostrada to dobry pomysł, ale z Warszawy - taki sobie.
                  Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9942
                    • Ford

Jeszcze tylko cztery dni i znój jazda nad morze! I znów "siódemką"
                    Adam... Używam:

Komentarz

• b-bar01
                      Elegance
                      • 2007
                      • 985
                      • Octavia I (1U2)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

w tym roku również wybrałem sprawdzoną wielokrotnie trasę do Jastarni.
                      W-wa > Płońsk > Lubicz/A1 > Gdańsk > Hel
                      Sobota 02 sierpnia, godzina wyjazdu 4 rano, A1 (bramki jeszcze płatne) pokonana między 5 a 6, 3-4 auta na bramkach, żadnego korka na obwodnicy 3-miasta, płynny skęt w prawo w Redzie, śniadanie w "Łóżku" w Jastarni przed 9.
                      Jedno co mnie zaskoczyło to pełne , pierwsze dwa MOP-y na A1 i kolejka po paliwo na trzecim MOP-ie, gdzie sie zatrzymaliśmy w celu rozprostowania kości
                      Powrót przewidziany na 16.08.
                      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9942
                        • Ford

Wczoraj "siódemką" ruszyłem spod Warszawy o 4.30. W gdańskim McDonald's byłem o 8.20. W tym czasie pokonałem ~370km. Na trasie żadnych korków, może ze dwie kontrole radarowe. Generalni ruch bardzo płynny. Wciąż polecam tą trasę.
                        Adam... Używam:

Komentarz

• słoń
                          Elegance
                          • 2010
                          • 777

Agamek12,to nieżle grzałeś!

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9942
                            • Ford

Zamieszczone przez słoń
                            Agamek12,to nieżle grzałeś!
                            No jak wszyscy... 120km/h na jednopasmówce, 140-150km/h na dwupasmówce...
                            Do tego oczywiście nasłuch CB-radia i po raz pierwszy Yanosik
                            Adam... Używam:

Komentarz

• beaviso
                              Elegance
                              • 2010
                              • 767
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                              Wczoraj "siódemką" ruszyłem spod Warszawy o 4.30. W gdańskim McDonald's byłem o 8.20. W tym czasie pokonałem ~370km. Na trasie żadnych korków, może ze dwie kontrole radarowe. Generalni ruch bardzo płynny. Wciąż polecam tą trasę.
                              Również i ja polecam jazdę GDN-WAW via S7.

Teraz jest dobrze, bo trasa zawiera sporo odcinków doskonałej ekspresówki i jeszcze nie rozpoczęły się kolejne etapy budowy, więc nie ma objazdów/maszyn/etc.) Kluczem do sukcesu jest pora doby - wyjazd późnym wieczorem lub w nocy opłaca się najbardziej. Wówczas leci się bez przeszkód, naprawdę mały ruch.
                              Powyższe z wyłączeniem weekendowych zmian turnusów w wakacje, bo wtedy może być kiepsko (sznur samochodów wracających z Mazur na Warszawę ciągnie się do późna w nocy - co oznacza fatalną jazdę także na Gdańsk).
                              W nocy standardowo jedzie się z centrum WAW do centrum GDN przez ~3.5h bez postojów. Jazda równomierna, bez napinki, trzymając 120 km na prostych i 150-160 na ekspresówce. Przez wioski 70 km/h nie więcej, żeby nie załapać się na kwitek.
                              Nie muszę wspominać, że warto wcześniej sprawdzić dokładną prognozę pogody - jazda w nocy jest (dla mnie) fajna, o ile nie pada deszcz...

@agamek12Gdzie były te kontrole? Jechałeś o takiej porze, że to aż dziwne. Chociaż... Jedyny kwit mojej żony wpadł 3 lata temu na długiej prostej pod Nidzicą (Powierż) w leniwą jesienną niedzielę o 7 rano - na pustej drodze, daleki strzał z lasera, przekroczenie o 40 km/h na ogólnej 90-tce. Czyste chamstwo, żałuję że wówczas nie zawróciliśmy, bo widać było ich z kilkuset metrów

M.
                              666 4U

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9942
                                • Ford

Zamieszczone przez beaviso
                                @agamek12Gdzie były te kontrole? Jechałeś o takiej porze, że to aż dziwne.
                                Nie pamiętam miejscowości, ale jedna to był videorejestrator w Oplu (tak mówili na CB) a druga to oznakowana Lancia Delta z pistoletem laserowym na łuku w lewą stronę kilkadziesiąt kilometrów przed Gdańskiem (zresztą tą Lancię widzę zawsze, gdy tamtędy jadę).
                                Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez b-bar01
                                  Jedno co mnie zaskoczyło to pełne , pierwsze dwa MOP-y na A1 i kolejka po paliwo na trzecim MOP-ie,
                                  .
                                  Ale to nie zaskoczyło marketingowców z koncernów paliwowych.
                                  Skoro koncerny paliwowe decydują się płacić minimum 200kpln netto miesięcznie czynszu za plac + kilkanaście mln nakładów na wybudowanie infrastruktury to to nie była nieprzemyślana inwestycja.

Komentarz

• beaviso
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 767
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez beaviso
                                    @agamek12Gdzie były te kontrole? Jechałeś o takiej porze, że to aż dziwne.
                                    Nie pamiętam miejscowości, ale jedna to był videorejestrator w Oplu (tak mówili na CB) a druga to oznakowana Lancia Delta z pistoletem laserowym na łuku w lewą stronę kilkadziesiąt kilometrów przed Gdańskiem (zresztą tą Lancię widzę zawsze, gdy tamtędy jadę).
                                    Insignia nieoznakowana, trochę ich przybyło ostatnimi czasy... Straszą oprócz warm-maz Suberbów. A Lancia pewnie z Elbląga. Czy chodzi o lewy łuk na samym końcu drogi dwupasmowej omijającej Elbląg (policja zwykle stoi tam we wjeździe na stację Statoil)? Mam nadzieję, że jeszcze nie bawią się laserami na ekspresówce.

M.
                                    666 4U

Komentarz

• b-bar01
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 985
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                                      to nie zasługa marketingowców tylko głupota kierowców, którzy wszystko odkładają na ostatnią chwilę, nie czytają informacji i ciągną na oparach chcąc za jednym razem odpocząć, zjeść i zatankować na A1.
                                      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Jedno co mnie zaskoczyło to pełne , pierwsze dwa MOP-y na A1 i kolejka po paliwo na trzecim MOP-ie,
                                        .
                                        Skoro koncerny paliwowe decydują się płacić minimum 200kpln netto miesięcznie czynszu za plac + kilkanaście mln nakładów na wybudowanie infrastruktury to to nie była nieprzemyślana inwestycja.
                                        Kolejki sa pomimo faktu, iz na takim MOPie paliwo jest 30-90gr drozsze niz na wielu stacjach kilka km od A

Ale tak jest w zasadzie wszedzie na zachodzie
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja zrobiłem sobie małe porównanie, nad morze pojechałem "7" zaś powrót był po autostradzie, oba wyjazdy odbyły się w piątek koło godziny 10, pokój w hotelu od 15 wiec nie ma co wyjeżdżać o 4 rano, zaś zwolnienie pokoju do godziny 10, niestety ale 7 mnie rozczarowało, jest jakiś fragment dwupasmowej gdzie można próbować nadrobić stracony czas ale tak poza tym to słabo, nie daj boże jak będzie po drodze wypadek, każdy zwalnia żeby sobie pooglądać, co do autostrady to pomimo że nie byłem najszybszy, tempomat ustawiłem na 115km/h i tych prawie 100km więcej do przejechania byłem ponad godzinę wcześniej w domu, było bym pewnie jeszcze szybciej ale założenie było przejechanie tam i z powrotem na jednym baku , generalnie jak mam jeździć nad morze to wole autostradą , nawet wolniej niż można ale jedzie się spokojnie.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9942
                                            • Ford

loru, jak Ty jechałeś, że pokonanie trasy o 100km krótszej zajęło Ci godzinę dłużej??? Ja przejechałem 370km w niecałe 4h (jadąc siódemką) i totalnie nierealne byłoby dla mnie oszczędzenie 1h jadąc autostradą (to znaczy nie miałbym szans na pokonanie 470km w niecałe 3h - to jest fizycznie niemożliwe...).

Zresztą co tu dużo mówić... Być może niedługo będę co tydzień pokonywał tą trasę, więc będę w stanie obiektywnie przedstawić informację ile czasu jedzie się tą trasę w tym samym dniu o tej samej porze mając do wyboru "7-kę" lub autostradę...

PS: do "7-ki" dojeżdżałeś przez Warszawę, Nowy Dwór Mazowiecki czy Ciechanów?
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

to nie zasługa marketingowców tylko głupota kierowców, którzy wszystko odkładają na ostatnią chwilę, nie czytają informacji i ciągną na oparach chcąc za jednym razem odpocząć, zjeść i zatankować na A1.
                                              Owszem, może po części tak, ale to raczej wynika z braku doświadczenia czy przewidywania - jak ktoś rzadko jeździ autostradami, to nie ma wyobrażenia co go czeka.
                                              Ale zauważ też, że na autostradowych MOPach mało kto tankuje do pełna ( nawet flotowe rzadko to robią) - tankują tak, żeby dojechać i już.
                                              Skodę w dieslu możesz sobie zatankować w Wawie i dolecieć do Berlina (i to przy lekkiej nodze), ale zrób to jakimś np. Mercedesem w benzynie. Ja swoim przy autostradowej jeździe nie zrobię więcej niż 450-500km, Jaguara musiałem tankować jeszcze częściej - jazda tam/powrót z nart w Austrii = 2x4 tankowania/2x1350km. Więc np. jak bym się wbił zatankowany w Pruszczu na A1 to do bym chyba nie dojechał, tam gdzie się autostrada kończy. MOP jak nic.

Komentarz

• sebu
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1304
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja tam wolę 7 dobrze mi się nią jeździ w lipcu jechałem do Darłówka dwa razy,raz wyjechałem w(poniedziałek 30-06 )w nocy z Zielonki trasę pokonałem w 6,20 godz.,powrót zajął mi 6 godz.(jazda nocą ).Następny raz wyjechałem o 11 (sobota 12-07 ) w dzień i zajechałem na 17,powrót miałem trochę gorszy bo musiałem przystanąć,więc czas się wydłużył,podsumowując trasę pokonałem bez żadnych problemów i mogę powiedzieć,że to był okres pierwszego turnusu wakacji,wyjazd jak i przyjazd.
                                                Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                                jak pomogłem to daj punkcik
                                                sprzęgło od G 60

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9942
                                                  • Ford

sebu, ja w sobotę do Bobolina dojechałem w nieco ponad 6,5h, ale po drodze jeszcze zrobiłem zakupy w darłowskiej Biedronce

PS: zapytam i Ciebie: jak dojeżdżasz do "7-ki" - przez Warszawę, Nowy Dwór Mazowiecki, czy może Ciechanów?

PS2: moi rodzice wracali w ostatnią sobotę z Łeby właśnie "7-ką". Ruszyli z Łeby tuż po 11.00, a w Warszawie byli przez 18-tą. A oni podróżują raczej wolno i do tego na 100% zrobili ze 2-3 przystanki.
                                                  Adam... Używam:

Komentarz

• sebu
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1304
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

PS: zapytam i Ciebie: jak dojeżdżasz do "7-ki" - przez Warszawę, Nowy Dwór Mazowiecki, czy może Ciechanów?
                                                    Różnie,jak jadę do teściów do Jasienicy to często przez Ciechanów,a jak lecę do Zielonki to najczęściej do W-wy,ale też wracałem i przez NDM.Przez Ciechanów to sporo jest takich lokalnych dróżek na których stoją policjanci i ciężko jest jechać szybciej.
                                                    Jednym słowem mówiąc,nie mam jednej ulubionej drogi
                                                    Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                                    jak pomogłem to daj punkcik
                                                    sprzęgło od G 60

Komentarz

Pracuję...